• zdrowe kiszonki

Zakwas z buraków, prosty i sprawdzony przepis.

wpis w: Amiszowo, Bobasowa kuchnia | 0

Niedawno pisałyśmy o florze bakteryjnej i odporności u naszych maluchów, wspominałyśmy o cudownym działaniu zakwasu z buraków. Dba on zarówno o kondycję naszych jelit, poziom żelaza we krwi, a także o ciśnienie tętnicze. Innymi słowy, wzmacnia naszą krew i odporność. Dlaczego wzmacnia nasz system odpornościowy? Ponieważ w procesie fermentacji wydziela się kwas mlekowy. Stąd kiszonki o tej porze roku są dla nas bezcenne, ponieważ wszędzie szaleją wirusy. Należy o nich pamiętać także w okresie jesiennym, choć u nas goszczą cały rok. Na przykład latem taki schłodzony zakwas to super orzeźwienie. Dlatego właśnie dziś warto nastawić zakwas z buraków i nauczyć się tego prostego przepisu.

jak przygotować zakwas z buraka
  • Jak zrobić zakwas z buraków?
  • 2-3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (najlepiej kamienna)
  • liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, kilka ziaren gorczycy
  • ewentualnie korzeń chrzanu
  • słoik litrowy
buraki, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
sólo i woda do zalewy do zakwasu z buraka


Buraki obieramy i kroimy w duże kawałki, a następnie upychamy w słoiku, jak ogórki, tak aby warzywa nie wypływały. Dodajemy przyprawy i czosnek. Zalewamy przegotowaną przestudzona wodą z solą. Jedna łyżka soli na litr wody. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4 dni do szafki, aby zaczął fermentować. Po tym czasie, żeby spowolnić proces, przestawiamy do lodówki. Po kolejnych 4 dnia zakwas powinien być gotowy. I co najważniejsze, nie powinien spleśnieć. Pamiętajcie, że wszystkie naloty (białe, zielone, kożuszek) są pleśnią i taki zakwas nie nadaje się do spożycia!

Dla kogo zakwas z buraków i co nam daje?

zakwas z buraka

Taki zakwas możemy po prostu pić, ale także dodawać do różnych potraw. Mogę się założyć, że sporej części maluchów nie spodoba się ten dosyć intensywny smak kiszonki. Natomiast nasze maluchy są do niego przyzwyczajone od małego, więc tolerują tę intensywność. Nie musicie go podawać dużo, kilka łyżek wystarczy.

Ma on także ogromną wartość w suplementacji diety kobiety ciężarnej, ponieważ nie tylko posiada dużo żelaza, ale także kwas foliowy z buraków.

To także świetny produkt dla każdej kobiety, która dba o swoją figurę i wygląd. Zakwas z buraków poprawia przemianę materii, wygładza skórę, poprawia kondycję włosów i paznokci, a zawarte w nim żelazo daje nam kopa do działania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *