Pierzga, to najcenniejszy dar jaki od wieków w swej niezmiennej mądrości oferują nam pszczoły.
Wszyscy pragniemy zabezpieczyć swoich bliskich przed serią jesienno-zimowych infekcji. Bombardują nas reklamy aptecznych mieszanek na odporność, witamin, szczepionek, itd. Czujemy się zdezorientowani, nie wiemy na co się zdecydować. Zabrakło by dnia, aby łyknąć te wszystkie specyfiki i dostosować się do mądrych rad z TV.
Oczywiście nie tylko firmy farmaceutyczne oferują swoje środki. Od wieków znane są babcine sposoby wzmacniania organizmu. Chociażby sok z owoców czarnego bzu, czy syrop z dzikiej róży. Poruszamy ten temat w wielu naszych postach, ponieważ każdy rodzic wie jak często nasze maluchy walczą z infekcjami. Dlatego piszemy o wszystkim o czym wiemy. Więcej wpisów na ten temat znajdziecie w tej zakładce.
Pierzga to istna bomba witaminowa. Jest najcenniejszym, a jednocześnie najmniej znanym produktem z pasieki. Powstaje z pyłku kwiatowego. Pszczoły zbieraczki przynoszą go do ula,a następnie przetwarzają go przy udziale enzymów pszczelich i ubijają w komórkach plastrów. Proces ten ma na celu rozbicie błon komórkowych ziaren pyłku, które stanowią ich naturalną ochronę. Dzięki temu składniki zawarte w pierzdze stają się bardzo łatwo przyswajalne, także przez organizm człowieka. Pierza jest produktem o wiele wartościowszym i skuteczniejszym niż sam pyłek pszczeli, ponieważ jest dwukrotnie nasączony pszczelimi enzymami.
Co zawiera pierzga?

Witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H
Makroelementy: P, CL, K, Ca, Na, S
Mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza
Jak pierzga wpływa na nasz organizm?
Pierzga przede wszystkim wzmacnia i regeneruje organizm w stanach niedoborów witamin oraz mikro- i makroelementów. Dzięki swoim właściwościom wpływa na zwiększenie odporności. Wzmacnia włosy i paznokcie. Dzięki zawartości witaminy A wpływa na poprawę ostrości widzenia. Stosowana jest również przy niedokrwistości (anemii). Pierzga, dzięki dużej zawartości cynku) znakomicie leczy przerost i stany zapalne prostaty.
Jak dawkować pierzgę dzieciom i dorosłym?

Pierza nie jest lekarstwem, nie można jej przedawkować 🙂 W celu uzyskania pozytywnych efektów wystarczy spożywać ją 2 razy dziennie po łyżeczce, zaś dzieci 1 raz.
Jak podawać pierzgę?
Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust lub rozpuścić w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Wtedy powinna się moczyć minimum 4h. Można zalać ją wieczorem, a wypić rano.
Pierzga ma specyficzny smak, który trudno opisać. Dzieciaki bardzo szybko do niego przywykły, choć początkowo nie były zapalone, ten smak potrafi uzależnić. Nasze dzieciaki jedzą suchą pierzgę, gdy tylko mają na to ochotę. ” Mamo, pierzgi!”- te słowa są muzyką dla mojej duszy.
Dla dzieci bardziej wybrednych polecamy lizaki 🙂 Wystarczy jedynie wymieszać pierzgę z miodem i nałożyć na łyżeczkę. Konsystencja mieszanki jest dość gęsta, więc nie spływa, a dzieciaki maja swoje słodkości.
Jak przechowywać pierzgę?

Podczas konferencji z apiterapii dowiedziałam się, że wszystkie produkty pszczele najlepiej przechowują się w miodzie! Bardzo logiczne. Jednak jeżeli nie wszyscy domownicy mają ochotę na lizaki z pierzgi, polecam schować ja w szkle do szafki. Pierzga nie powinna być poddawana nasłonecznieniu. Pełne wartości zachowa na pewno przez rok.
Uwaga! Pierzga nie wywołuje reakcji alergicznych! Zoja, która egzemą zareagowała na miód, pierzgę znosi doskonale. Barti od niemowlaka podjada małe kosteczki, idealne dla malutkich rączek.
Dodaj komentarz