• czym słodzić przetwory

Niskosłodzony dżem truskawkowy czyli jak uzdrowić smaki dzieciństwa :)

wpis w: Amiszowo, Bobasowa kuchnia | 0

Niskosłodzony dżem truskawkowy, dzieciństwo dla moich maluchów. Dzieciństwo składa się na zbiór obrazów, smaków i zapachów z tamtych lat. Mój dom rodzinny w czerwcu pachniał smażonymi w aluminiowym garnku truskawkami. Wraz z początkiem wakacji i upałami mama rozpoczynała pracę nad domowymi przetworami. Truskawki szły na pierwszy ogień. Tradycyjna receptura zakładała kilogram cukru na kilogram owoców! Oczywiście proces był czasochłonny… Owoce pryskały po całej kuchni, należało je wciąż mieszać, a i tak zawsze coś przywarło do dna i wszędzie roznosił się zapach przypalonego dżemu. Nie mniej nie tracił on na walorach smakowych 🙂 Wyróżniającą cechą dżemów był ich ciemny kolor.

domowy dżem truskawkowy

Długo wystrzegałam się dżemów w swojej kuchni. Winowajcą przede wszystkim był cukier i smażenie. Sklepowe półki uginają się od owocowych przetworów, które często nie mają cukru w składzie, jednak one również mnie nie przekonały. Obok owoców znajdują się w nich koncentrat soku jabłkowego czyli nic innego jak cukier zwany fruktozą! Zainteresował mnie jeden ze składników- pektyna.

Do rozpoczęcia przygody z dżemami zmusiły mnie domowe wypieki. Uwielbiam przekładać tort lub ciasto na przykład powidłami. Rozpoczęłam produkcję… Najpierw śliwki, porzeczki, wiśnie, jabłka i w końcu truskawki. W ograniczeniu cukru przyszła mi z pomocą właśnie pektyna amidowana. Dzięki niej znacznie ograniczyłam cukier.

Co to jest pektyna?

domowa spiżarnia

Oznaczana jest jako E440, ale nie każde E nam straszne. Uzyskiwana jest z jabłek lub cytrusów. Pełni funkcję żelującą, podobnie jak żelatyna lub roślinny agar. Można ją kupić m.in. w sklepach ogrodniczych. Producenci podają, że na 1 kg owoców można dodać jedynie 500 g cukru plus 15 g pektyny. Dla mnie było to wciąż zdecydowanie za dużo cukru. Ilość dodawanego zagęstnika uzależniona jest od rodzaju owoców. Porzeczka, jabłko wymagają jej mniej ponieważ występuje w nich naturalnie. Z pektyną możesz spokojnie eksperymentować.

A może jakiś dżemfix?

Zdecydowanie odradzam. Może i konsystencja dobra, może i cukru mniej, ale po cóż nam w domowych przetworach kwas sorbowy ( konserwant). Wtedy już nasz dżem nie różniłby się od sklepowych. Szkoda czasu…

Jak uzdrowiłam maminy dżem.

Po pierwsze odpadł aluminiowy garnek. Po drugie nie smażę, a jedynie krótko podgrzewam – gotuję zblendowane owoce, po trzecie ograniczyłam lub wykluczyłam cukier. Dodaję witaminę C, która odpowiada za ładny kolor i podkręca smak.

Przepis na szybki, niskosłodzony dżem truskawkowy z pektyną.

niskosłodzony domowy dżem truskawkowy

Składniki:

2 kg truskawek

3/4 szklanki cukru

40 g pektyny amidowanej

sok z cytryny lub 1 łyżka witaminy C w proszku ( zgodnie ze swoim upodobaniem )

6 wyparzonych słoiczków po 330 ml

Wykonanie

czym słodzić przetwory

Czyste owoce zblenduj w garze. Podgrzewaj, aż do zagotowania.Gotuj powoli 30 minut. Zbierz pianę. Dodaj sok lub witaminę C. Poczekaj aż dżem wystygnie. Wymieszaj cukier z pektyną, dodaj do owoców i gotuj jeszcze 5 minut. Gorący przełóż do słoików. Pasteryzuj 30 minut w gotującej wodzie lub w piekarniku w 140 stopniach. Gorące dżemy pozostaw do wystygnięcia postawione do góry dnem.

Smacznego!

Na inne ciekawe i zdrowe przepisy zapraszamy w sekcji do sekcji Kuchnia Malucha (tutaj).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *