Łosoś jurajski, czyżby nowe oblicze tej pysznej ryby? Kilka lat temu wyrzuciłam łososia ze swojej kuchni. Przyczyną banicji był przede wszystkim film dokumentalny, który obejrzałam o jego hodowli. Trzymane w ściekach wodnych, przepełnionych pestycydami, karmione mączkami zwierzęcymi, faszerowane antybiotykami i szczepionkami, aby mogły przetrwać takie warunki życia. Obraz ten zburzył moja wizję łososia, jako zdrowego źródła kwasów Omega 3, a także wielu wartościowych substancji odżywczych. To wszystko nie mało nic wspólnego z czystymi wodami norweskich fiordów.
Zastanawiała mnie również alergiczne reakcje moich maluchów na tę rybę. Czasami zdarzyło mi się zjeść ją, gdzieś w restauracji, podczas karmienia piersią. Reakcja była natychmiastowa, ból brzuszka u dziecka.
Uważałam temat łososia za zamknięty. Świństwo, nawet gorsze od wieprza, tylko 3 razy droższe. Na szczęście rzeczywistość mnie miło zaskoczyła…
Łosoś z polskiej hodowli
W sklepie rybnym w Gdańsku na Brzeźnie urocza pani ekspedientka poleciła nam na obiad dla dzieci łososia, jednocześnie zniechęcając do dorsza. Początkowo zaprotestowałam, jednak wystarczyły mi trzy słowa: polski, z wód termalnych. Postanowiłam, że dam mu szansę, ale najpierw sporo poczytałam.
Łosoś jurajski hodowany jest w Janowie w woj. zachodniopomorskim w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. To jedyna tego typu hodowla w skali świata.
Łosoś Jurajski nie ma styczności z wodami otwartymi. Woda stosowana w hodowli pozyskiwana jest z głębi ziemi w związku z czym nie jest zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia.

Ze względu na zamknięty obieg wody Łosoś Jurajski nie ma styczności z innymi organizmami wodnymi, co przy zachowaniu reżimu sanitarnego powoduje pełne bezpieczeństwo hodowli.
Proces produkcji jest wolny od antybiotyków . Rybom nie zagrażają pasożyty (w tym wszy morskie), więc nie są stosowane kancerogenne środki chemiczne służące do zwalczania chorób i pasożytów. Co ważne, łososie nie są także prewencyjnie szczepione przeciwko chorobom i wirusom.
Dla nas ważne jest również czym są karmione. W procesie hodowli jednym z istotnych czynników wpływających na jakość i smak mięsa ma karma. W hodowli Jurassic Salmon ryby karmione są jedynie certyfikowanymi paszami zawierającymi białko zwierząt morskich oraz panaferd – naturalny barwnik. Znaczący jest długi okres wzrostu- 85 tygodni. Mnie imponuje, porównując 12 tyg. kurczaka.
Jurassic Salmon i jego smak
Delikatny smak tej ryby mnie i moje dzieci bardzo przekonał. Przyznam, że zachęcający jest również jej wygląd: kolor łososiowy, dodatkowo bez przerostów i warstwy tłuszczu. Po konsumpcji, a jadł również niespełna dwuletni Bartuś, żadnych dolegliwości.
Gdzie kupić i ile kosztuje łosoś jurajski
Zapytacie pewnie, gdzie go dostać? Hodowca stanął na wysokości zadania i pięknie zaznaczył miejsca, w których możecie go kupić. Nawet z podziałem na województwa. Szczegóły tutaj.
Dodaj komentarz