• syrop z czarnego bzu

Czarny bez zamiast aptecznego syropku.

wpis w: Amiszowo, Naturalnie zdrowi | 0

Czarny bez łac. Sambucus nigra. I już wiadomo skąd nazwa aptecznego specyfiku polecanego przy infekcjach wirusowych. Oprócz bzu zawierają mnóstwo cukru, którym karmią się patogeny, oczywiście konserwanty. Dorzucają trochę syntetycznej witaminy C i już jest lekarstwo na dziecięce bolączki. Czy nie lepiej pozbyć się cukru i zrobić taki syrop samemu? Nie jest to bardzo czasochłonne, a wiemy co podajemy swojemu maluchowi. Co więcej zdecydowanie wychodzi taniej. 😉

Czarny bez, gdzie go znaleźć?

Krzaki znaleźć można było w okolicy domostw. Każda gospodyni chciała mieć czarny bez w zasięgu ręki. Uważany do dziś za naturalny antybiotyk. Rzeczywiście ma wiele właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Szczególnie w trakcie infekcji pożądane są jego właściwości napotne, rozgrzewające.

Zastosowanie czarnego bzu. Z Zielnika Ks. Sebastiana Kneippa.

syrop z owoców czarnego bzu

W lecznictwie wykorzystywane są liście, kwiaty, kora, korzenie i owoce czarnego bzu.

  1. Odwar z liści czarnego bzu działa napotnie; na filiżankę herbatki bierze się 6-8 liści posiekanych liści gotuje się 10 minut. Odwar ten stosowany bywa w kuracji tzw.wiosennej: pija sę codziennie na czczo filiżankę takiej herbatki.
  2. Napar kwiatów czarnego bzu (łyżeczka kwiatów na filiżankę) działą również napotnie.
  3. Łyżka owoców usmażona z cukrem lub miodem na szklankę wody daje efekt chłodzący, moczopędny, dodatkowo dobrze działający na żołądek i nerki.
  4. Powidła z jagód są środkiem rozwalniającym.
  5. Jagody służą do użytku kuchennego ( kompot, zupa, marmolada, wino, przyprawa do octu).

Uwaga! Nie można spożywać surowych jagód bzu. Zrywamy dopiero ciemno-fioletowe owoce, bez zielonych jagód na kiści.

Rada praktyczna: do oddzielenia owoców od gałązek świetnie sprawdzi się kuchenny widelec.

Sok z owoców czarnego bzu.

We wrześniu bez mocno się czerni. Jest wtedy dojrzały i gotowy do zbiorów. Wyszukujemy miejsc oddalonych od ulic, aby jagody nie były zanieczyszczone spalinami. Czyste owoce, bez zielonych gałązek wrzucamy do sokownika i gorący sok wlewamy do buteleczek. Dodatkowo pasteryzuje go w piekarniku w 120° przez 30 minut. W okresie zimowo-jesiennym podaję dzieciom sok z wodą, cytryną i miodem.

Syrop na przeziębienie z owoców czarnego bzu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych owoców bzu
  • 1/4 szklanki mięty pieprzowej
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka miodu

Na początek gotujemy owoce. Potem zmniejszamy ogień i delikatnie podgrzewamy przez 30 – 45 minut. Wyłączyć, dodać mięte. Po wystudzeniu studzimy. Następnie wywar należy wymieszać z miodem. Na koniec przelewamy do buteleczki po syropie. Przechowuje się w lodówce 2-3 miesiące. Podajemy dzieciom w trakcie infekcji po łyżeczce 3 razy dziennie. Wszystkie produkty kupisz w sklepie zielarskim.

Podsumowując, od kilku lat stosujemy z powodzeniem ten przepis i nigdy nas nie zawiódł. W naszych domach nie ma aptecznych syropów! Inne posty o tym jak radzić sobie z przeziębieniem znajdziecie w zakładce Naturalnie Zdrowi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *