Czarny bez łac. Sambucus nigra. I już wiadomo skąd nazwa aptecznego specyfiku polecanego przy infekcjach wirusowych. Oprócz bzu zawierają mnóstwo cukru, którym karmią się patogeny, oczywiście konserwanty. Dorzucają trochę syntetycznej witaminy C i już jest lekarstwo na dziecięce bolączki. Czy nie lepiej pozbyć się cukru i zrobić taki syrop samemu? Nie jest to bardzo czasochłonne, a wiemy co podajemy swojemu maluchowi. Co więcej zdecydowanie wychodzi taniej. 😉
Czarny bez, gdzie go znaleźć?
Krzaki znaleźć można było w okolicy domostw. Każda gospodyni chciała mieć czarny bez w zasięgu ręki. Uważany do dziś za naturalny antybiotyk. Rzeczywiście ma wiele właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Szczególnie w trakcie infekcji pożądane są jego właściwości napotne, rozgrzewające.
Zastosowanie czarnego bzu. Z Zielnika Ks. Sebastiana Kneippa.

W lecznictwie wykorzystywane są liście, kwiaty, kora, korzenie i owoce czarnego bzu.
- Odwar z liści czarnego bzu działa napotnie; na filiżankę herbatki bierze się 6-8 liści posiekanych liści gotuje się 10 minut. Odwar ten stosowany bywa w kuracji tzw.wiosennej: pija sę codziennie na czczo filiżankę takiej herbatki.
- Napar kwiatów czarnego bzu (łyżeczka kwiatów na filiżankę) działą również napotnie.
- Łyżka owoców usmażona z cukrem lub miodem na szklankę wody daje efekt chłodzący, moczopędny, dodatkowo dobrze działający na żołądek i nerki.
- Powidła z jagód są środkiem rozwalniającym.
- Jagody służą do użytku kuchennego ( kompot, zupa, marmolada, wino, przyprawa do octu).
Uwaga! Nie można spożywać surowych jagód bzu. Zrywamy dopiero ciemno-fioletowe owoce, bez zielonych jagód na kiści.
Rada praktyczna: do oddzielenia owoców od gałązek świetnie sprawdzi się kuchenny widelec.
Sok z owoców czarnego bzu.
We wrześniu bez mocno się czerni. Jest wtedy dojrzały i gotowy do zbiorów. Wyszukujemy miejsc oddalonych od ulic, aby jagody nie były zanieczyszczone spalinami. Czyste owoce, bez zielonych gałązek wrzucamy do sokownika i gorący sok wlewamy do buteleczek. Dodatkowo pasteryzuje go w piekarniku w 120° przez 30 minut. W okresie zimowo-jesiennym podaję dzieciom sok z wodą, cytryną i miodem.
Syrop na przeziębienie z owoców czarnego bzu.
Składniki:
- 1/2 szklanki suszonych owoców bzu
- 1/4 szklanki mięty pieprzowej
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka miodu
Na początek gotujemy owoce. Potem zmniejszamy ogień i delikatnie podgrzewamy przez 30 – 45 minut. Wyłączyć, dodać mięte. Po wystudzeniu studzimy. Następnie wywar należy wymieszać z miodem. Na koniec przelewamy do buteleczki po syropie. Przechowuje się w lodówce 2-3 miesiące. Podajemy dzieciom w trakcie infekcji po łyżeczce 3 razy dziennie. Wszystkie produkty kupisz w sklepie zielarskim.
Podsumowując, od kilku lat stosujemy z powodzeniem ten przepis i nigdy nas nie zawiódł. W naszych domach nie ma aptecznych syropów! Inne posty o tym jak radzić sobie z przeziębieniem znajdziecie w zakładce Naturalnie Zdrowi.
Dodaj komentarz