Babeczki idealne? Wciąż poszukuje idealnych przepisów, czyli takich bez oleju rzepakowego, mleka, mąki pszennej, proszku do pieczenia. Te składniki niekorzystnie wpływają na rozwój naszych maluchów. Większość receptur modyfikuję, aby spełniały powyższe kryteria. Zazwyczaj zmieniam rodzaj tłuszczu, stosuję oliwę z oliwek, oliwę z wytłoczyn, masło klarowane, smalec gęsi. Mąkę pszenna eliminuję dzięki orkiszowej, żytniej, owsianej. Mleko krowie zastępuję napojami roślinnymi. W strukturze i zachowaniu pod wpływem temperatury przypomina je napój sojowy. Używamy ekologicznych, co powinno gwarantować, że nie jest to produkt GMO. Jednocześnie nie jestem w pełni przekonana czy istnieje na rynku taka soja. A z nią trzeba ostrożnie ze względu na fitohormony, które wpływają na funkcjonowanie naszej gospodarki hormonalnej. Między innymi z tej przyczyny najczęściej używam mleka owsianego.
Rok szkolny rozpoczęty, więc śniadaniówki czas wypełnić, oczywiście czymś zdrowym, smacznym i pożywnym. Z pomocą przyjdą nam babeczki, które możesz przyrządzić nawet o poranku.
Składniki na babeczki idealne:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oliwy z wytłoczyn lub extra virgin
- 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia (kamień winny)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek

Nagrzewamy piekarnik do 160°. Potem w gorącej wodzie namaczamy pokrojone rodzynki. Rozgniatamy widelcem banany, dodajemy do nich roztrzepane jaja i oliwę. Następnie w drugiej misce mieszamy mąkę sodę, proszek i cynamon. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche. Dodajemy rodzynki. Na koniec wykładamy do foremki na babeczki. Pieczemy 15 minut i mamy nasze idealne babeczki.

Babeczki są wilgotne, słodkie, choć bez cukru i bardzo pożywne. Smacznego!
Inne przepisy, które polecamy i wykorzystujemy w naszej kuchni znajdziecie w zakładce Bobasowa Kuchnia. Zapraszamy też do śledzenia naszego konta na Facebooku, na którym pojawia się dużo więcej naszych pomysłów na wypieki i przepisy.
Dodaj komentarz